Cultura legumelor (19)

Cultura legumelor recoltate iarna

Încălzirea globală trebuie luată în seamă în mod serios 

În aceste ultime decenii observăm, că aproape peste tot globul, anotimpurile nu mai au aceeași regularitate ca altădată și asta influiențează cultura legumelor.

Dacă încălzirea globală se manifestă prin fenomene extreme precum precipitații majore, tornade, caniculă etc, tendința generală de încălzire se manifestă prin ierni în ansamblu mai blânde și prin veri din ce în ce mai fierbinți. Asta poate influența cultura legumelor.

Recomand citirea cu sunete din natură (dați play)

O vară nefavorabilă = recolte abundente iarna! Luați în calcul acest aspect în cultura legumelor recoltate iarna.

Importanța consumului de legume proaspete, iarna

Aportul în vitamina C este în mod special important iarna, permițând combaterea oboselii și a infecțiilor respiratorii. Vitamina C este prezentă în anumite fructe precum citricele și kiwi, dar și în numeroase legume precum varză, cicoare, sfeclă roșie, țelină, ridichi etc.

Alte vitamine indispensabile fac parte din grupele A, B, C, E etc și sunt prezente în multe dintre legumele de iarnă.

Tabel 1. Vitaminele la principalele legume consumate iarna

Aport înPrincipalele legume consumate iarna (proaspete sau conservate)
Provitamina ACicoare, dovleac, morcov, nap, pătrunjel, spanac, varză
Vitamina B1Cartof, măcriș, morcov, nap, pătrunjel, praz, spanac, usturoi, varză
Vitamina B2Andive, pătrunjel, spanac, varză
Vitamina B3Cartof, pătrunjel, spanac, varză
Vitamina B5Cartof, ceapă, morcov, nap, ridiche, spanac, țelină, varză
Vitamina B6Cartof, morcov, varză
Vitamina CCartof, ceapă, fetică, măcriș, morcov, nap, pătrunjel, ridiche, spanac, varză
CalciuCeapă, nap, pătrunjel, praz, spanac, țelină, varză
Vitamina ECeapă, morcov, pătrunjel, praz, sfeclă, spanac, țelină, varză
FierCeapă, dovleac, fetică, pătrunjel, praz, sfeclă, spanac, țelină
Vitamina KSpanac, varză
MagneziuCeapă, pătrunjel, spanac
PotasiuDovleac, măcriș, morcov, pătrunjel, sfeclă, spanac, țelină, usturoi

Legumele de iarnă asigură și alte elemente precum zaharuri, proteine, lipide etc.

Gerul are o influență pozitivă asupra gustului unor legume. 

Având în vedere că majoritatea legumelor de iarnă sunt cultivate în Europa de peste 2000 de ani, putem spune că au avut destul timp să se aclimatizeze cu iernile noastre.

Tabel 2. Originea unor specii legumicole

Cultură legumeRegiune de originePrimele culturi în Europa
ArpagicChina și MongoliaÎn Evul Mediu
Barba caprei și luceafărBazinul mediteraneeanBarba caprei este cultivată de secole în Spania, iar luceafărul în Franța abia la sfârșitul secolului XVII
CardonMediterană occidentalăÎn sec. III d. H. în Spania
CicoareOrientul Apropiat și Bazinul mediteraneeanCunoscută de greci și de romani, cultivate și ameliorate timp de multe secole
FeticăEuropaCultivată abia la sfârșitul sec. XVII, dar consumată timp de mai multe secole ca plantă sălbatică prezentă pe câmpurile cultivate
LăptucăBazinul mediteraneeanCunoscută de greci și de romani
MăcrișEuropa și Asia septentrionalăCunoscut de greci și de romani
MorcovBazinul mediteraneean și AfganistanÎn sec. XII în Spania, în sec. XIII în Italia și în sec. XIV în Franța
NapBazinul mediteraneeanCunoscut de greci și de romani
Nap porcescAmerica de Nord (Canada)Introdus în Franța în sec. XVII
PăstârnacEuropaCel puțin de la Carol cel Mare
PătrunjelBazinul mediteraneeanCunoscut de greci și de romani, considerat plantă medicinală în Evul Mediu
PrazMediterana orientalăCunoscut de greci și de romani și domesticit de egipteni în anii 2000 î. H.
Ridiche de iarnăOrientul Apropiat și Bazinul mediteraneeanCunoscută și cultivată în Europa încă din antichitate de romani, de greci și sigur de egipteni
SfeclăBazinul mediteraneeanÎn sec. XVI în Toscana apoi în Germania și din sec. XVII în Franța
SpanacAsiaIntrodus în sec. XII în Spania de către arabi și apoi în Franța și Italia
ȚelinăBazinul mediteraneeanȚelina de frunze în Italia și apoi în Franța pe vremea Renașterii, țelina de rădăcină la jumătatea sec. XVI în Germania
VarzăEuropa de EstUna din puținele legume din Europa occidentală, cultivată de greci și romani

Tabel 3. Rezistența la îngheț a principalelor legume, iarna

Rezistente (de la 00C la -50C)Foarte rezistente (de la -50C la -100C)
ArpagicBarba caprei și luceafăr
CardonFetică
CicoareLăptucă cu flori galbene
MorcovMăcriș
NapNap porcesc
Ridiche de iarnăPăstârnac
SfeclăPraz
SpanacVarză creață
VarzăVarza de Bruxelles
Varză broccoli și conopidă 
Varză cabus, de Milan 
Varză gulie 
Varză lăptucă 

Iarna durează până la 5 luni. 

Pentru „anotimpul iarnă” se consideră intervalul 21 decembrie-21 martie. Dar ceea ce numim noi în mod obișnuit iarnă este perioada când afară este frig. Aici datele diferă semnificativ de la regiune la alta. Putem spune că, spre deosebire de iarna calendaristică, sezonul rece poate dura chiar și cinci luni, debutând în noiembrie și durând până la sfârșitul lui martie.

Tabel 4. Aplicarea compostului pentru cultura legumelor iarna

Nevoile de compost ale legumelor
Plante exigente (++)Plante mediu exigente (+)Plante puțin exigente (0)
În jur de 5 l pe mpÎn jur de 3 l pe mpAport mai mic de 1 l pe mp
BroccoliBarba capreiArpagic
CardonCicoareFetică 
ConopidăLuceafărLăptuci cu flori galbene
GulieMorcovMăcriș 
Praz PăstârnacNap 
Spanac PătrunjelNap porcesc
Țelină Sfeclă roșieRidiche de iarnă
Varză Varză de Bruxelles
Varză creață  

Pentru a adăuga mai multe microorganisme solului puteți înlocui compostul cu vermicompostul. Ca formulă de calcul 1:3 (un litru de vermicompost pentru 3 litri de compost). Luați în calcul micșorarea volumului și a greutății pe care îl gestionați pentru cultura legumelor. Puteți achiziționa biohumus (vermicompost) de aici.

Tabel 5. Aplicarea vermicompostului pentru cultura legumelor iarna

Nevoile de vermicompost ale legumelor
Plante exigente (++)Plante mediu exigente (+)Plante puțin exigente (0)
În jur de 2 l pe mpÎn jur de 1 l pe mpAport mai mic de 300 ml pe mp
BroccoliBarba capreiArpagic
CardonCicoareFetică 
ConopidăLuceafărLăptuci cu flori galbene
GulieMorcovMăcriș 
Praz PăstârnacNap 
Spanac PătrunjelNap porcesc
Țelină Sfeclă roșieRidiche de iarnă
Varză Varză de Bruxelles
Varză creață  

Dacă găsiți utile aceste articole de blog despre natură și doriți să susțineți, vă invit să achizitionați cursuriproduse și servicii.

Drd. Ing. Laurențiu URECHESCU
Horticultură, USAMV București

Ți-a plăcut articolul? Ajută-ne un cu share!

Adaugă un comentariu