Cultura legumelor recoltate iarna
Încălzirea globală trebuie luată în seamă în mod serios
În aceste ultime decenii observăm, că aproape peste tot globul, anotimpurile nu mai au aceeași regularitate ca altădată și asta influiențează cultura legumelor.
Dacă încălzirea globală se manifestă prin fenomene extreme precum precipitații majore, tornade, caniculă etc, tendința generală de încălzire se manifestă prin ierni în ansamblu mai blânde și prin veri din ce în ce mai fierbinți. Asta poate influența cultura legumelor.
Recomand citirea cu sunete din natură (dați play)
O vară nefavorabilă = recolte abundente iarna! Luați în calcul acest aspect în cultura legumelor recoltate iarna.
Importanța consumului de legume proaspete, iarna
Aportul în vitamina C este în mod special important iarna, permițând combaterea oboselii și a infecțiilor respiratorii. Vitamina C este prezentă în anumite fructe precum citricele și kiwi, dar și în numeroase legume precum varză, cicoare, sfeclă roșie, țelină, ridichi etc.
Alte vitamine indispensabile fac parte din grupele A, B, C, E etc și sunt prezente în multe dintre legumele de iarnă.
Tabel 1. Vitaminele la principalele legume consumate iarna
Aport în | Principalele legume consumate iarna (proaspete sau conservate) |
Provitamina A | Cicoare, dovleac, morcov, nap, pătrunjel, spanac, varză |
Vitamina B1 | Cartof, măcriș, morcov, nap, pătrunjel, praz, spanac, usturoi, varză |
Vitamina B2 | Andive, pătrunjel, spanac, varză |
Vitamina B3 | Cartof, pătrunjel, spanac, varză |
Vitamina B5 | Cartof, ceapă, morcov, nap, ridiche, spanac, țelină, varză |
Vitamina B6 | Cartof, morcov, varză |
Vitamina C | Cartof, ceapă, fetică, măcriș, morcov, nap, pătrunjel, ridiche, spanac, varză |
Calciu | Ceapă, nap, pătrunjel, praz, spanac, țelină, varză |
Vitamina E | Ceapă, morcov, pătrunjel, praz, sfeclă, spanac, țelină, varză |
Fier | Ceapă, dovleac, fetică, pătrunjel, praz, sfeclă, spanac, țelină |
Vitamina K | Spanac, varză |
Magneziu | Ceapă, pătrunjel, spanac |
Potasiu | Dovleac, măcriș, morcov, pătrunjel, sfeclă, spanac, țelină, usturoi |
Legumele de iarnă asigură și alte elemente precum zaharuri, proteine, lipide etc.
Gerul are o influență pozitivă asupra gustului unor legume.
Având în vedere că majoritatea legumelor de iarnă sunt cultivate în Europa de peste 2000 de ani, putem spune că au avut destul timp să se aclimatizeze cu iernile noastre.
Tabel 2. Originea unor specii legumicole
Cultură legume | Regiune de origine | Primele culturi în Europa |
Arpagic | China și Mongolia | În Evul Mediu |
Barba caprei și luceafăr | Bazinul mediteraneean | Barba caprei este cultivată de secole în Spania, iar luceafărul în Franța abia la sfârșitul secolului XVII |
Cardon | Mediterană occidentală | În sec. III d. H. în Spania |
Cicoare | Orientul Apropiat și Bazinul mediteraneean | Cunoscută de greci și de romani, cultivate și ameliorate timp de multe secole |
Fetică | Europa | Cultivată abia la sfârșitul sec. XVII, dar consumată timp de mai multe secole ca plantă sălbatică prezentă pe câmpurile cultivate |
Lăptucă | Bazinul mediteraneean | Cunoscută de greci și de romani |
Măcriș | Europa și Asia septentrională | Cunoscut de greci și de romani |
Morcov | Bazinul mediteraneean și Afganistan | În sec. XII în Spania, în sec. XIII în Italia și în sec. XIV în Franța |
Nap | Bazinul mediteraneean | Cunoscut de greci și de romani |
Nap porcesc | America de Nord (Canada) | Introdus în Franța în sec. XVII |
Păstârnac | Europa | Cel puțin de la Carol cel Mare |
Pătrunjel | Bazinul mediteraneean | Cunoscut de greci și de romani, considerat plantă medicinală în Evul Mediu |
Praz | Mediterana orientală | Cunoscut de greci și de romani și domesticit de egipteni în anii 2000 î. H. |
Ridiche de iarnă | Orientul Apropiat și Bazinul mediteraneean | Cunoscută și cultivată în Europa încă din antichitate de romani, de greci și sigur de egipteni |
Sfeclă | Bazinul mediteraneean | În sec. XVI în Toscana apoi în Germania și din sec. XVII în Franța |
Spanac | Asia | Introdus în sec. XII în Spania de către arabi și apoi în Franța și Italia |
Țelină | Bazinul mediteraneean | Țelina de frunze în Italia și apoi în Franța pe vremea Renașterii, țelina de rădăcină la jumătatea sec. XVI în Germania |
Varză | Europa de Est | Una din puținele legume din Europa occidentală, cultivată de greci și romani |
Tabel 3. Rezistența la îngheț a principalelor legume, iarna
Rezistente (de la 00C la -50C) | Foarte rezistente (de la -50C la -100C) |
Arpagic | Barba caprei și luceafăr |
Cardon | Fetică |
Cicoare | Lăptucă cu flori galbene |
Morcov | Măcriș |
Nap | Nap porcesc |
Ridiche de iarnă | Păstârnac |
Sfeclă | Praz |
Spanac | Varză creață |
Varză | Varza de Bruxelles |
Varză broccoli și conopidă | |
Varză cabus, de Milan | |
Varză gulie | |
Varză lăptucă |
Iarna durează până la 5 luni.
Pentru „anotimpul iarnă” se consideră intervalul 21 decembrie-21 martie. Dar ceea ce numim noi în mod obișnuit iarnă este perioada când afară este frig. Aici datele diferă semnificativ de la regiune la alta. Putem spune că, spre deosebire de iarna calendaristică, sezonul rece poate dura chiar și cinci luni, debutând în noiembrie și durând până la sfârșitul lui martie.
Tabel 4. Aplicarea compostului pentru cultura legumelor iarna
Nevoile de compost ale legumelor | ||
Plante exigente (++) | Plante mediu exigente (+) | Plante puțin exigente (0) |
În jur de 5 l pe mp | În jur de 3 l pe mp | Aport mai mic de 1 l pe mp |
Broccoli | Barba caprei | Arpagic |
Cardon | Cicoare | Fetică |
Conopidă | Luceafăr | Lăptuci cu flori galbene |
Gulie | Morcov | Măcriș |
Praz | Păstârnac | Nap |
Spanac | Pătrunjel | Nap porcesc |
Țelină | Sfeclă roșie | Ridiche de iarnă |
Varză | Varză de Bruxelles | |
Varză creață |
Pentru a adăuga mai multe microorganisme solului puteți înlocui compostul cu vermicompostul. Ca formulă de calcul 1:3 (un litru de vermicompost pentru 3 litri de compost). Luați în calcul micșorarea volumului și a greutății pe care îl gestionați pentru cultura legumelor. Puteți achiziționa biohumus (vermicompost) de aici.
Tabel 5. Aplicarea vermicompostului pentru cultura legumelor iarna
Nevoile de vermicompost ale legumelor | ||
Plante exigente (++) | Plante mediu exigente (+) | Plante puțin exigente (0) |
În jur de 2 l pe mp | În jur de 1 l pe mp | Aport mai mic de 300 ml pe mp |
Broccoli | Barba caprei | Arpagic |
Cardon | Cicoare | Fetică |
Conopidă | Luceafăr | Lăptuci cu flori galbene |
Gulie | Morcov | Măcriș |
Praz | Păstârnac | Nap |
Spanac | Pătrunjel | Nap porcesc |
Țelină | Sfeclă roșie | Ridiche de iarnă |
Varză | Varză de Bruxelles | |
Varză creață |
Dacă găsiți utile aceste articole de blog despre natură și doriți să susțineți, vă invit să achizitionați cursuri, produse și servicii.
Drd. Ing. Laurențiu URECHESCU
Horticultură, USAMV București